17 octombrie, 2010

Praz

Prazul este o planta legumicola, cu tulpina cilindrica groasa si inalta, cu frunze lanceolate si bulb carnos. Se consuma partea alba si putin din partea verde. Prazul crud se foloseste sub forma de salata. Se poate combina cu diferite ingrediente la prepararea unor mancaruri sau se poate umple. Crud, taiat foarte subtire in salate, amestecat cu alte cruditati, prazul aduce o aroma si un gust deosebite si contribuie subtil la reusita fiecarei retete, fara a anihila aromele celorlalte legume. In plus, este slab caloric:130 g praz crud are numai 54 calorii si contine vitaminele B6 si C; minerale - fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, sulf, siliciu, de asemenea mucilagii si celuloza. Sucul de praz este indicat in regimurile alimentare ale celor care sufera de astenie, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, dispepsii, anemie, reumatism, afectiuni urinare, insuficienta renala si obezitate.
Se alege prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase (peste 3-4 cm) au o textura fibroasa.
Prazul proaspat trebuie pastrat nespalat sau taiat in frigider, unde poate fi tinut una-doua saptamani, invelit lejer intr-o punga de plastic. Se poate pastra doua-trei luni si in congelator, dupa ce a fost oparit 2-3 minute in apa fierbinte, dar isi va pierde o parte din gust si textura. Se pun la uscat frunze de praz intr-un cuptor nu prea incins, pentru ciorbe, in timpul iernii. Prazul poate fi pastrat in magazii, sub soproane sau in curte. Se asaza in picioare in santuri pana aproape de locul unde dau frunzele, dupa care se acopera in pamant. In timpul gerurilor mari, prazul astfel depozitat se acopera cu paie, pleava sau coceni. Mai poate fi pastrat stratificat in lazi, in pivnite sau in bordeie, asezat in nisip.

Prazul impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale.
Reduce colesterolul total si colesterolul „rau” si creste colesterolul „bun”.
Consumul regulat reduce riscul dezvoltarii cancerului de prostata si colon.
Impiedica absorbtia zaharului din intestin si ajuta la metabolizarea sa in organism.
Tonic al sistemului nervos; laxativ, diuretic.
Antiseptic - partea alba taiata si pisata se foloseste in vindecarea bataturilor, iar frunza aplicata peste plagi are efect cicatrizant.

Proprietati:
- tonic al sistemului nervos, foarte digestibil
- diuretic uric
- laxativ
- antiseptic

Indicatii - uz intern:
- reumatisme
- anemie
- afectiuni urinare
- insuficienta urinara
- obezitate
- ateroscleroza

Indicatii - uz extern:
- abcese
- furuncule
- retente de urina
- hemoroizi
- intepaturi de insecte
- ingrijirea tenului

Mod de folosire - uz intern:
- crud (amestecat cu alte cruditati)
- radacini pisate: vermifug
- decoct

Mod de folosire - uz extern:
- suc + lapte: contra rosetilor si a eruptiilor fetei
- retenta de urina: 6 fire de praz + acoperite cu ulei de masline (se fierb la foc domol) se aplica pe partea de jos a abdomenului
- frunza de praz: pansament antiseptic si cicatrizant
- suc + miez de paine: colectarea abceselor si furunculelor
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.