10 februarie, 2012

critica e constructiva?

Daca vrem noi sa fie constructiva, este. Si este in primul rand pentru cel ce critica. Pentru ca neplacandu-i, cauta solutii. Uneori aplicabile, alteori ca lectie sau ca exercitiu de gandire: "cum as face eu in acea situatie?". Carcoteala e un alt fel de critica dar total neconstructiva. Pentru ca doar se "cauta nod in papura". Nimic nu e bun, nimic nu e facut ca lumea dar nici nu se vine cu solutii viabile, aplicabile si spre folosul cuiva. Privesc in jur si constat ca ne limitam la un soi de carcoteala continua, spectatori care comenteaza si atat. Iar spectacolul asta incepe langa noi si se termina in parlament. Spunea cineva ca rolul opozitiei e sa nu fie de acord. Nimic nu e bun, cu nimic nu sunt de acord dar nici nu vin cu solutii. "Nu e bun guvernul" dar "nu avem nici o propunere". "Celalalt guvern nu a fost bun ca si-a asumat raspunderea pe prea multe legi" dar nimeni nu se gandeste ca prin caraiala continua din parlament a fost nevoit sa si le asume... Un ministru nu e bun ca se afiseaza pre mult la televizor, altul ca nu se afiseaza sau din cauza nuantei la par sau a varstei dar nu cauta nimeni sa vada ce au facut sau cel mai important ce se putea face si n-au facut. Adica sa se caute solutii viabile care ar fi putut fi aplicabile in conditiile socio-economice ale lumii in care traim.
Nu ma dau in vant dupa nici un "lider" politic doar ma scarbeste lupta pentru putere fara asumarea raspunderii functiei, fara a se gandi ca nu au fost pusi acolo doar pentru ca sunt ei buni ci pentru a face ceva pentru oameni, pentru tara, pentru viitor. Ma scarbeste "calitatea" unor oameni de a cauta mizerii despre altii in speranta ca ei vor parea mai buni. "Calitatea" de a scotoci in viata celorlalti pentru a putea arunca cu noroi, a putea barfi la o cafea in speranta ca mizeria lor de sub pres nu o va vadea nimeni. Poate daca nu am mai ascunde mizeriile sub pres ci ni le-am asuma ca o lectie din care am invatat sa mergem inainte, sa intindem o mana celui de alaturi, sa facem ceva pentru comunitatea in care traim, am putea trai mai bine sau macar mai frumos, mai senin si inconjurati de multa, multa dragoste...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.