19 martie, 2013

A inceput postul...

Si iata-ne la finalul primei saptamani de post. E Postul Pastelui sau Postul Mare. Un post lung, purificator din multe puncte de vedere. Anul acesta Postul Pastelui a inceput pe 18 martie si se va termina pe 4 mai.
Primul si cel mai importat aspect al postului e cel de purificare a sufletului. De curatire, de indepartare din viata noastra a micilor rautati, invidii, gelozii, barfe. Si asta se realizeaza cu ajutorul rugaciunii sau meditatiei, individual sau in grup (la Biserica) pentru a face loc in viata si in sufletele noastre iubirii si compasiunii. Pentru aceasta este necesara infranarea de la anumite activitati sau obiceiuri: barfa, razbunare, incrancenare, judecarea aproapelui sau vorbitul de rau pe cei din jur, supararea si inlocuierea cu iertare, intelegere, bunatate, compasiune, milostenie. Un exercitiu de facut in prag de primavara in timpul postului este de a cauta calitati si aspecte placute la persoane care ne supara sau ne deranjeaza. In loc sa vorbim de rau, sa criticam, sa "infieram" anumite aspecte sau atitudini e bine sa incercam sa vorbim de bine, sa cautam trasaturi placute, atitudini care ne-au placut sau din care putem invata ceva. E indicat sa facem la fel cu nevoia de a ne plange de orice. In momentul in care apare un gand de nemultumire sa il inlocuim cu unul de multumire. Orice gand "negativ" sa fie inlocuit cu unul "pozitiv" incarcat de iubire, compasiune si daruire.
 Un alt aspect e cel de detoxifiere. Inlocuirea proteinelor animale cu minerale si vitamine. Din fericire, anul acesta inceperea postului coincide cu aparitia verdeturilor.  Urzicile si spanacul sunt principalele surse de fier, potasiu si magneziu. Apoi avem salata, ceapa verde (cu efectul sau antimicrobian si antiviral), ridichile, mararul, patrunjelul, stevia si alte verdeturi. O sursa de proteina (incompleta ce e drept) este fasolea uscata, lintea, nautul, mazarea si orezul.  Doar ca inlocuirea produselor animale cu cele vegetale nu inseamna si cresterea cantitatii din farfurie. O cantitate mai mare de mancare ne indeparteaza de scopul postului de mancare. In primul rand nu e o infranare si in al doilea rand obosim organismul in loc sa ii oferim pauza necesara trecerii la anotimpul cald.
Si astfel, printre mesele cu multe verdeturi si  inlocuirea gandurilor si sentimentelor ne apropiem de Sarbatoarea Pastelui in speranta ca vom reusi sa fim ca albina din povestirea părintelui Paisie Aghioritul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.