Preluat de aici
Suntem obisnuiti sa ni se spuna sa introducem in alimentatie cat
mai multe fructe si legume. O simpla enumerare a beneficiilor asupra sanatatii
si mentinerii acesteia ar trebui sa ne convinga. Mai putin cunoscut si
popularizat este faptul ca sucul obtinut din legume si fructe este mult mai
eficient decat consumul lor in stare naturala. Explicatia este extrem de
simpla: sucul este asimilat mult mai rapid de organism, deci si vitamine si
mineralele pe care le contine.
Asadar, anumite carente de
vitamine si minerale pot fi mai usor reglate daca sunt consumate fructe si
legume sub forma de suc. Nu in ultimul rand, copiii sunt mult mai atrasi sa
consume sucul decat fructul sau leguma in intregime.
Una dintre
legumele ce face minuni, daca este consumata sub forma de suc, este sfecla
rosie. Poate este de multe ori ocolita atunci cand ajungem la cumparaturi, dar
sfecla rosie este apreciata pentru efectele benefice inca din antichitate.
Sfecla rosie era utilizata de vechii romani pentru a combate febra, fiind o
leguma accesibila doar celor bogati. Pe teritoriul Romaniei de astazi a ajuns
datorita grecilor. Astazi cunoastem despre ea ca este bogata in vitamina A, C,
E, B6, D, calciu, fosfor, magneziu, zinc, acid folic.
Cultivata toamna, de la sfecla
rosie putem consuma radacina, iar frunzele de sfecla pot fi utilizate pentru
prepararea de ceaiuri. Pastrata in conditii optime, sfecla rosie poate fi
consumata pe intreg parcursul sezonului rece. Daca nu este facuta suc, sfecla
rosie este coapta pentru a fi utilizata in diverse retete si salate (cu hrean
si otet). In stare cruda, radacina acesteia nu are un gust placut insa
prepararea ei termica (coacerea) distruge o mare parte a substantelor nutritive
si vitaminelor.
Pentru a se pastra valoare
nutritiva, sfecla rosie cruda poate fi utilizata in salate impreuna cu alte
radacinoase (morcov, telina, pastarnac, salata verde), combinatia atenuand
gustul nu tocmai apetisant al sfeclei. Acelasi lucru poate fi facut si in cazul
sucului de sfecla rosie. Este de altfel recomandat ca acest suc sa mai fie
amestecat cu sucuri de fructe (mere, pere) sau sucuri preparate din alte legume
(morcov, telina, etc.) deoarece este puternic, concentrat.
Tratamente
naturiste cu sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie joaca un rol de prevenire in cazul diverselor tipuri de cancerdatorita efectului puternic antioxidant.
Detoxifica si purifica sangele, fiind recomandat in cazurile de intoxicatii cu
metale grele sau radioactive. In acelasi timp, reduce colesterolul din sange,
ajuta peretii vaselor de sange sa isi mentina elasticitatea. Pentru bolnavii de
leucemie, sucul de sfecla rosie poate ajuta la formarea hematiilor (celulele
rosii din sange) daca este consumat in fiecare zi timp de minim doua luni. Este
evident ca sub aceasta forma poate face minuni si in cazul anemiilor. Rinichii
vor fi protejati de infectii si se vor reface mai usor dupa eliminarea
calculilor renali. Baut excesiv insa, sucul de sfecla rosie poate afecta
corzile vocale sau poate provoca stari de greata.
Sfecla
rosie mai poate fi consumata si sub forma de fiertura, zeama astfel obtinuta fiind
folosita in cazul racelilor sau a altor afectiuni pulmonare. De asemenea are si
un efect energizant in urma starii de mahmureala.
Daca
sfecla a dovedit ca are atatea beneficii cand vine vorba de tratamentele
interne, nu sunt de neglijat nici efectele simtite pe plan extern. Frunzele
sale dar si radacina coapta ajuta la vindecarea arsurilor si eczemelor. Acestea
trebuiesc strivite si puse in zona ce trebuie tratata, schimbandu-se de cateva
ori pe zi cataplasma. Si in cazul afectiunilor gingivale putem folosi radacina
de sfecla rosie. Se tine minim 30 de minute sfecla coapta si rasa pe zona
gingivala afectata. Tratamentul se repeta pentru a obtine efectele dorite.
Multitudinea
de beneficii pe care aceasta leguma le ofera sanatatii este un motiv intemeiat sa
o incluzi in alimentatia zilnica. Sfecla rosie poate fi consumata in diverse
forme, in functie de preferinte, ca suc, in salate, in supe, murata sau in
otet, si este o leguma apreciata de toti.
Din proprie experienta iti pot spune ca sucul de sfecla rosie este benefic pentru stimularea imunitatii si anticancerigen. Dupa tratamentul specific pe care la urmat sotia in urma unui cancer la san am trecut la administrarea zilnica pe o perioada de aproximativ 6 luni a sucurilor naturale. Dimineata ii preparam la storcator un pahar de suc de sfecla rosie proaspat. Daca se pastreaza mai mult timp oxideaza si-si pierde calitatile asa ca trebuie consumat cat mai repede dupa preparare. La inceputul perioadei sucul era foarte dezagreabil dar pe parcurs am invatat sa-l imbunatatim folosin doi morcovi de marime medie si un mar de regula rosu.(marea majoritate a fructelor cu coaja rosie au proprietati anticancerigene si de crestere a imunitatii organismului. Ce vreau sa-ti spun ca la analizele facute dupa aceste 6 luni rezultatele au fost foarte bune surprinzand chiar si medicul oncolog.Inclusiv markerii tumorali(CA15) au scazut de la 30 la 21,6. Multumesc lui Dumnezeu ca au trecut 11ani de atunci si nu au mai fost probleme dar sucul il bea in continuare. O seara frumoasa si sa auzim de bine
RăspundețiȘtergereplin de invataminte articolul dar si comentariul dlui Vasile.Va imbratisez cu drag.
RăspundețiȘtergere