05 martie, 2013

Sucul de sfecla rosie


Preluat de aici
Suntem obisnuiti sa ni se spuna sa introducem in alimentatie cat mai multe fructe si legume. O simpla enumerare a beneficiilor asupra sanatatii si mentinerii acesteia ar trebui sa ne convinga. Mai putin cunoscut si popularizat este faptul ca sucul obtinut din legume si fructe este mult mai eficient decat consumul lor in stare naturala. Explicatia este extrem de simpla: sucul este asimilat mult mai rapid de organism, deci si vitamine si mineralele pe care le contine.
Asadar, anumite carente de vitamine si minerale pot fi mai usor reglate daca sunt consumate fructe si legume sub forma de suc. Nu in ultimul rand, copiii sunt mult mai atrasi sa consume sucul decat fructul sau leguma in intregime.
Beneficiile sucului de sfecla rosie
Una dintre legumele ce face minuni, daca este consumata sub forma de suc, este sfecla rosie. Poate este de multe ori ocolita atunci cand ajungem la cumparaturi, dar sfecla rosie este apreciata pentru efectele benefice inca din antichitate. Sfecla rosie era utilizata de vechii romani pentru a combate febra, fiind o leguma accesibila doar celor bogati. Pe teritoriul Romaniei de astazi a ajuns datorita grecilor. Astazi cunoastem despre ea ca este bogata in vitamina A, C, E, B6, D, calciu, fosfor, magneziu, zinc, acid folic.
Cultivata toamna, de la sfecla rosie putem consuma radacina, iar frunzele de sfecla pot fi utilizate pentru prepararea de ceaiuri. Pastrata in conditii optime, sfecla rosie poate fi consumata pe intreg parcursul sezonului rece. Daca nu este facuta suc, sfecla rosie este coapta pentru a fi utilizata in diverse retete si salate (cu hrean si otet). In stare cruda, radacina acesteia nu are un gust placut insa prepararea ei termica (coacerea) distruge o mare parte a substantelor nutritive si vitaminelor.
Pentru a se pastra valoare nutritiva, sfecla rosie cruda poate fi utilizata in salate impreuna cu alte radacinoase (morcov, telina, pastarnac, salata verde), combinatia atenuand gustul nu tocmai apetisant al sfeclei. Acelasi lucru poate fi facut si in cazul sucului de sfecla rosie. Este de altfel recomandat ca acest suc sa mai fie amestecat cu sucuri de fructe (mere, pere) sau sucuri preparate din alte legume (morcov, telina, etc.) deoarece este puternic, concentrat.
Tratamente naturiste cu sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie  joaca un rol de prevenire in cazul diverselor tipuri de cancerdatorita efectului puternic antioxidant. Detoxifica si purifica sangele, fiind recomandat in cazurile de intoxicatii cu metale grele sau radioactive. In acelasi timp, reduce colesterolul din sange, ajuta peretii vaselor de sange sa isi mentina elasticitatea. Pentru bolnavii de leucemie, sucul de sfecla rosie poate ajuta la formarea hematiilor (celulele rosii din sange) daca este consumat in fiecare zi timp de minim doua luni. Este evident ca sub aceasta forma poate face minuni si in cazul anemiilor. Rinichii vor fi protejati de infectii si se vor reface mai usor dupa eliminarea calculilor renali. Baut excesiv insa, sucul de sfecla rosie poate afecta corzile vocale sau poate provoca stari de greata.
Sfecla rosie mai poate fi consumata si sub forma de fiertura, zeama astfel obtinuta fiind folosita in cazul racelilor sau a altor afectiuni pulmonare. De asemenea are si un efect energizant in urma starii de mahmureala.
Daca sfecla a dovedit ca are atatea beneficii cand vine vorba de tratamentele interne, nu sunt de neglijat nici efectele simtite pe plan extern. Frunzele sale dar si radacina coapta ajuta la vindecarea arsurilor si eczemelor. Acestea trebuiesc strivite si puse in zona ce trebuie tratata, schimbandu-se de cateva ori pe zi cataplasma. Si in cazul afectiunilor gingivale putem folosi radacina de sfecla rosie. Se tine minim 30 de minute sfecla coapta si rasa pe zona gingivala afectata. Tratamentul se repeta pentru a obtine efectele dorite.
Multitudinea de beneficii pe care aceasta leguma le ofera sanatatii este un motiv intemeiat sa o incluzi in alimentatia zilnica. Sfecla rosie poate fi consumata in diverse forme, in functie de preferinte, ca suc, in salate, in supe, murata sau in otet, si este o leguma apreciata de toti.

2 comentarii:

  1. Din proprie experienta iti pot spune ca sucul de sfecla rosie este benefic pentru stimularea imunitatii si anticancerigen. Dupa tratamentul specific pe care la urmat sotia in urma unui cancer la san am trecut la administrarea zilnica pe o perioada de aproximativ 6 luni a sucurilor naturale. Dimineata ii preparam la storcator un pahar de suc de sfecla rosie proaspat. Daca se pastreaza mai mult timp oxideaza si-si pierde calitatile asa ca trebuie consumat cat mai repede dupa preparare. La inceputul perioadei sucul era foarte dezagreabil dar pe parcurs am invatat sa-l imbunatatim folosin doi morcovi de marime medie si un mar de regula rosu.(marea majoritate a fructelor cu coaja rosie au proprietati anticancerigene si de crestere a imunitatii organismului. Ce vreau sa-ti spun ca la analizele facute dupa aceste 6 luni rezultatele au fost foarte bune surprinzand chiar si medicul oncolog.Inclusiv markerii tumorali(CA15) au scazut de la 30 la 21,6. Multumesc lui Dumnezeu ca au trecut 11ani de atunci si nu au mai fost probleme dar sucul il bea in continuare. O seara frumoasa si sa auzim de bine

    RăspundețiȘtergere
  2. plin de invataminte articolul dar si comentariul dlui Vasile.Va imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.