14 septembrie, 2013

Gogosari - conservare

Articol scris pentru a fi integrat intr-un articol mai mare pe Ziarul de Iasi

Gogosari in otet dulce

2 parti otet
1 parte miere
1 parte zahar
sare, piper, dafin, boabe de mustar, boabe de ienibahar, boabe de coriandru

Se fierbe amestecul de otet.
Se taie gogosarii (felii sau jumatati), se curata de seminte, se trec prin otetul fiebinte (se pun in compozitia de otet fiebinte cateva minute apoi se scot cu paleta intr-un vas mai mare), se lasa la racit si se aseaza in borcane. Se toarna peste ei compozitia de otet fiebinte (alta decat cea prin care s-au trecut gogosarii deoarece a fost diluata cu zeama de gogosari si nu va tine peste iarna - se vor inmuia) se capseaza si se racesc in pat cald.

 Gogosari cu conopida  in otet dulce
Se face compozitia de otet. Si se respecta procedura de mai sus atat pentru gogosari cat si pentru conopida (se trece intai conopida prin otet apoi gogosarii ca sa le pastram culoarea). Se pot pune straturi alternative de felii de gogosari si buchetele de conopita (nu se depaseste proportia de 50% pentru conopida) sau se pot taia gogosarii in jumatatu si se umplu cu conopida).

Gogosari cu ghebe in otet dulce
Se fierb ghebele in apa cu sare schimband apa de 3-4 ori pana cand nu isi mai schimba densitatea (apa nu mai e vascoasa) si se lasa la scurs intr-o sita. Se clatesc cu apa rece de 2-3 ori inainte de a le trece prin otetul fierbinte. Apoi se respecta pasii de la gogosari cu conopida doar ca, de data asta, gogosarii sunt trecuti primii prin otet.

Gogosari sau ardei copti in otet dulce
Se coc gogosarii, se inabusa, se curata, se curata de cotor si de seminte si se lasa la scurs intr-o sita pana se curata toti. Daca sunt inca calzi, se aseaza in borcanele mici (de 400 gr) si se pune compozitia de otet fiebinte peste ei. Daca s-au racit sau daca folositi gogosari si ardei ramasi de la zacusca, se trec prin otetul fierbinte si apoi se pun fierbinti in borcane. Se pune otetul fierbinte deasupra sau putin ulei, se capseaza si se racesc in pat cald.

Gogosari in sos de rosii
30 gogosari mari
un borcan de 400 ml cu otet,
un borcan de 400 ml cu zahar,
un borcan de 400 ml cu ulei,
un borcan de 400 ml cu bulion dulce,
sare
piper

Se feliaza gogosarii cat mai marunt. Se face sosul din celelalte ingrediente. Cand fierbe sosul se adauga gogosarii. Se lasa la foc mic pana se inmoaie gogosarii, se pune fierbinte la borcane si se raceste in pat cand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.