09 octombrie, 2013

Varza

Un aliment extrem de bogat in vitamine si minerale, consumat atat in stare proaspata in salate cat si preparat, ne este un foarte bun aliat pe parcursul iernii sub forma de muratura. S-a dovedit ca moarea de varza este "doctorul casei" in anotimpul rece datorita microelementelor ce le contine. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12 - inlatura oboseala si anemia, ajuta in lupta cu imbatranirea. Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii convinsi si la persoanele varstnice.  Din compozitia ei, cele mai importante sunt Vitamina C si Acidul lactic care tin bolile la distanta.  Vitamina C este un aliat impotriva virusilor iar acidul lactic protejeaza mucoasa intestinala si regleaza flora microbianna.
Cum punem varza la murat?
Se pune pe fundul bidonului/borcanului frunzele de hrean si ceva crengute de visin sau stejar. Se aseaza varza cu bucati de hrean printre randuri. E nevoie de 5-6 radacini la un bidon de 60 litri. Deasupra se pun crengi de marar si frunze de hrean. Pentru culoare se pun 2 verze rosii sau o sfecla rosie, de dimensiunii medii, taiata in 4. Se pot pune crengute de cimbru sau de busuioc. Si pentru un plus de aroma se pun 3-4 gutui. Se masoara apa care se pune in butoi pana acopera varza cu crengutele de deasupra. Ultimii 3-4 litri se pun intr-o oala pe foc si se adauga 1 lingura de sare la litru de apa si inca 25% din capacitate. Se amesteca la cald pana se topeste sarea si se pune in bidon/borcan calduta (nu fierbinte). Se acopera bidonul si se lasa 2-3 zile apoi se barboteaza din 2 in 2 zile timp de o saptamana. Pentru a barbota moarea mai usor, la asezarea verzei in butoi/ borcan se fizeaza si o teava subtire de plastic cu un capat pe fundul butoiului/borcanului si celalat la capac. Pentru barbotare se sufla prin teava timp de cateva minute.
Varza murata se foloseste peste iarna ca muratura (taiata intr-un bol), ca salata (taiata si stoarsa bine, amestecata cu ulei si mult piper macinat), ca mancare (calita in tigaie sau gatita cu ciolan) sau ca umplutura la placinte (taiata, stoarsa si amestecata cu putin ulei in tigaie). Dar nu uitati ca o cana de moare pa zi e doctorie curata. De la banala mahmureala, viroze si raceli, anemii, probleme digetive si  pana la boli incurabile precum cancerul pot fi tinute la distanta cu cateva cani de moare pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.