14 noiembrie, 2013

Postul Craciunului

Articol publicat in Ziarul de Iasi
Iata-ne ajunsi si la final de an. Parca ieri era zapada inceputului de an, ciresele apoi caldurile lui cuptor, aromele toamnei si am ajuns la noptile reci, la copaci dezgoliti si la lasatul secului sau Filipii. Zi sarbatorita din vechime cu masa bogata, cu dans dar mai ales cu prima sezatoare. Odata cu inceperea postului craciunului, in sate se organizau primele sezatori. Locul in care fetele invatau sa lucreze de mana, de la sosete pana la broderii fine dar si cum sa gateasca si sa se comporte ca tinere gospodine. Locul in care feciorii isi gaseau mandrute dar si unde se putea gasi un cuvant de alinare cand sufletul tanjea dupa asa ceva...
Si cum postul e momentul cand trupul dar mai ales sufletul trece printr-o perioada de curatire, in vechime, aceasta perioada era trecuta impreuna cu ceilalti. Impreuna se plangea necazul dar se si radea bucuria. Impreuna se pregatea meniul de post si tot impreuna se sustineau pentru curatirea sufletului in vederea spovedaniei. Pentru ca post nu inseamna doar mancare de post ci si rugaciunedar mai ales infranarea. Atat de la mancare, chiar de post fiind se mananca cu masura, dar mai ales de la vorba. Acel vorbit intre prietene la o cafea des pre tot dar mai ales despre toate. Acel vorbit cu asprime despre ce si cum a facut altcineva dar mai ales acel mod de a emite judecati despre ceilalti, despre actiunile lor si despre modul lor de a se comporta. Si pentru ca e o perioada in care ne pregatim de bucuria nasterii lui Isus postul se parcurge cu bucurie. Bucuria de a ne intalnic cu ceilalt, bucuria de a fi cu cei dragi, bucuria de a ierta pe cei pe care suntem suparati dar mai ales bucuria de a ne ierta pe noi insine. Iar bucuria o putem trai in fiecare zi alaturi de cei dragi incercand sa vorbim bland si cu rabdare. Bucuria o puteam trai in casa noastra incercand sa indepartam tot ce nu ne este de folos lasand doar ce ne face placere si ce ne foloseste. Bucuria o putem trai in fiecare zi daruind de la zambete pana la o mana de ajutor celor care au nevoie. Bucuria o putem trai in fiecare saptaman trecand pe la duhovnic care ne poate calauzi pe drumul iertarii astfel incat sa intampinam sarbatorile de iarna cu bucurie.
Si astfel, cu fiecare bucurie suntem mai aproape de adevarata magie a sarbatorii Nasterii lui Isus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.