05 decembrie, 2013

despre curatenia de craciun si nu numai

este o schita a articolului publicat in Ziarul de Iasi
O data cu gasirea cadourilor in ghetute incepe si scrierea listei cu produsele de curatat pentru curatenia de craciun. O lista destul de lunga incepand cu balsamul de rufe si terminan cu odorizantele de camera. Din fericire lista se poate reduce la o sticla de otet, cateva pungi de bicarbonat de sodiu, cateva lamai si un pic de ulei pe care le putem folosi astfel:
sufrafete din sticlapatru lingurite de suc de lamaie in 350 ml de apa care pot fi puse intr-un recipient de pulverizare pentru sters geamuri, oglinzi sau orice suprafata din sticla si apoi se sterg cu un prosopel din bumbac (tricouri recilate in carpe de bucatarie);
frigiderul -  se curata cu o solutie de 1:1 otet cu apa iar petele se scot cu putin bicarbonat presarat pe burete sau direct pe pata. pentru pete mai rezistente se foloseste sarea mare de bucatarie (neiodata) pe post de abraziv. Pentru absorbirea mirosurilor din frigider se foloseste bicarbonatul de sodiu pus intr-o farfuriuta sau o cescuta (cu siguranta sunt cescute ciobite in casa care pot prelua aceasta atributie);
suprafete de lemn (chiar pal) - se curata si improspateaza prin stergere cu o carpa de bumbac umezita cu o soluti de 1:1 otet cu ulei (de masline ar fi ideal dar si cel din floarea soarelui isi face treaba). Se da lustru cu o carpa uscata din bumbac 100%;
suprafete din vinilin sau gresie - se pun cateva linguri otet sau zeama de lamaie in apa de curata si se curata cu mopul;
faianta, blatul de lucru sau suprafetele emailate - se pregateste un borcan (de 800ml) in care se pune otet si apa in proportie de 1:2. in acest amestec se adauga coji de lamaie si se lasa la macerat cateva zile. amestecul e bun la curatat si albit suprafete emailate sau la spalat vase fara spuma. Chiar si in masina de spalat vase.
suprafetele din argint sau argintate - coaja de banana curata, ingrijeste si reda luciu;
suprafetele din inox - se curata cu bicarbonat de sodiu in solutie cu apa sau ca praf abraziv
scurgerile la instalatiile sanitare - se pune un plic de bicarbonat de sodiu peste care se toarna o ceasca de otet (cu fereastra deschisa pentru ca mirosul degajat este intepator), se lasa cateva minute sa actioneze apoi se toarna apa fierbinte. Astfel se curata, se degreseaza si se igienizeaza scurgerea.
cosul de gunoi sau zona gunoiului - se igienizeaza cu o solutie de bicarbonat, otet si apa. Astefel pe langa igienizare se elimina si mirosurile.
cuptorul cu microunde- se pune un bol cu un amestec de apa si otet la fiert cateva minute, apoi se sterge cu o carpa uscata si pe langa curatat murdaria se indeparteaza si mirosurile
perdelele-  se pun la inmuiat peste noapte in apa curata in care s-a pus o mana buna de sare mare pentru scos praf, fum de tigara si alte mirosuri. Se spala normal iar la clatit se pun cateva linguri de otet si cateva picaturi de ulei esential (lavanda, musetel sau alt miros care va place) in loc de balsam de rufe.
pahare - pentru improspatare se invelesc in servetele umezite in otet si se lasa o vreme apoi se spala normal.
 rufe - se pune o cescuta de otet in masina de spalat pentru inviorarea culorilor si scoaterea petelor rezistente si a evita depunerile de calcar.
 geamurile masinii- spalate cu o solutie de otet (3 masuri) si apa (o masura) nu vor mai ingheta in zile reci de iarna.
masina de calcat, filtrul de cafea si alte electrocasnice cu depuneri - se adauga o cescuta de otet in apa care fierbe pentru indepartarea depunerilor de piatra.

Si daca am facut economii la produsele de curatat putem extinde si la odorizantele de camera pe care le putem inlocui cu recipiente (cescute, borcanele eventual decorate cu pamblicute, servetele sau alte tehnici) cu bicarbonat in care punem 3-4 picaturi ulei esential de care va place: pin si scortisoara pentru atmosfera de craciun, citrice pentru revigorare, lavanda pentru relaxare, trandafir pentru seri romantica.

Pentru serile lungi din postul craciunului va recomad retetele de biscuiti facuti in familie cu diverse forme, culori si arome. Se pot orna cu glazuri de zahar si pot fi si niste cadouri din suflet pentru parinti, bunici sau copii. Si ca darul sa aiba o "forma" pot fi pusi in borcane mari (1.5-3 kg) 



iar capacul imbracat cu panza colorata si legat cu o fundita de cadou

se poate folosi un mileu vechi crosetat si o funda:



sau doar pamblici si un glob:
cu lipici si putin sclipici:
sau fasii de panza panza:





. sau in diverse tehnici de decupaj si nu numai.

O alta activitate de seara este reciclarea lumanarilor folosite. Inntr-un recipient metalic sau ceramica se pun resturi de lumanari maruntite sau tablete/fulgi de ceara.
Asta dupa ce s-a asezat fitilul - sfoara de bumbac sau fitil gata pregatit. Se fizeaza pe fundul recipientului intr-o talpa circulara sau o bucatica de tabla gaurita 

iar deasupra, la gura recipientului se leaga pe un creion ce se sprijina pe margini astfel incat fitilul sa stea intins. 

Se poate pune ceara direct in recipientul final astfel pregatit si se introduce in cuptorul cu microunde in reprize scurte de 2-3 minute pana cand ceara e topita integral. In lipsa cuptorului se pun intr-o cratita cu apa la foc mic (apa sa nu depaseasca gura recipientului). 

Se tine pe foc pana cand ceara e topita integral cca 80gr si se pune aroma - ulei esential. In cazul in care temperatura este mai mare, uleiul se va evapora iar lumanarea nu va mai fi parfumata.



Se toarna in suportul de lumanare cam 90% din ceara. 



Se lasa sa se raceasca, se taie fitilul deasupra stratului de ceara (cca 1.5-2 cm) si pentru ca stratul superior sa fie uniform se inteapa cu un betisor:

Si se pune restul de ceara:


Si astfel avem o lumanare parfumata

imaginile pentru lumanari le-am preluat de pe http://www.wikihow.com/Make-a-Scented-Candle-in-a-Glass

pe care o putem decora dupa preferinta.

Sau putem "recicla" o coaja de portocala:


Un comentariu:

  1. Foarte interesant articol, Corina!
    L-am citit cu placere si am retinut cateva detalii!
    Multumesc!
    Sa ai o duminica cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.