12 decembrie, 2013

retete de prajituri de post

Si cum mai sunt ceva zile pana la dulciurile de craciun, si cum postul e pe sfarsite iar vremea s-a racit se simte nevoia unor dulciuri atat pentru trup dar mai ales pentru suflet. Un dulce de post frumos colorat si usor de facut e o prajituta "Alb-Negru":

Prajitura "Alb-Negru"
 Ingrediente: 300 ml apa minerala, 200g zahar, 150 ml ulei, praf de copt, 350 g faina si la final 2 linguri cacao neagra
Se amesteca toate ingredientele mai putin cacao pana se obtine un aluat uniform. Jumatate se pune in tava iar  in cealata jumatate se pune cacao si se amesteca pana devine culoarea uniforma. Se adauga in tava cu lingura astfel incat sa se acopere toata suprafata. Se poate presara nuca pisata deasupra. Se da la cuptorul incins si se face proba cu scobitoarea cand este gata. Se serveste rece si taiata cuburi.

Prajitura cu crema 
Ingrediente:
Foi: 10 linguri de zahar, 10 linguri ulei, 10 linguri bors, praf de copt, 1 lingurita de bulion dizolvata in apa calda si faina cat cuprind eun aluat potrivit. Se framanta bine, se imparte in 3, se fac foi care se coc pe spatele tavii
Crema: 4 cani apa, 8 linguri cu varf faina, 12 linguri cu varf zahar, coaja rasa de lamaie si 250 gr margarina. Se pun primele ingrediente (exceptie fac margarina si coaja de lamaie) la foc mic pana se ingroasa. Se da de pe foc, se pune coaja de lamaie si se lasa sa se raceasca. Se amesteca cu margarina cand se raceste.
Se pune crema intre foi si se lasa la presat peste noapte. Se pudreaza cu zahar inainte de a o taia si a o servi.

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea
Ingrediente:
Foi: 2 cani cu zahar ars, 1 cana apa fierbinte, 1 cana ulei, praf de copt si faina cat cuprinde. Se arde o cana de zahar pana se inchide la culoare, se pune apa fierbinte si cealata cana de zahar si se lasa la foc mic pana se topeste zaharul. Dupa ce s-a racit se adauga restul ingredientelor si se face un aluat potrivit de tare. Se fac 4-5 foi care se coc pe dosul tavii la foc mediu. Se pun separat la racit ca sa nu se lipeasca una de alta.
Crema: 800 ml apa rece, 300 gr zahar tos, 100 gr amidon alimentar, 2-3 lingurite ness, cafea macinata si 200 gr margarina.
Din 400 ml apa se face o cafe atare. Se topeste 100 gr zahar, se toarna cafeaua fierbinte (fara zat) si se fierbe pana se topeste zaharul. Se parat se amesteca zaharul cu amidonul, se toarna treptat cafeaua, restul de apa si se pune la foc mic pana la ingroasa bine.
In crema fierbinte se adauga nessul si se da la rece. Cand s-a racit se adauga margarina.
Se pune crema intre foi, se lasa la presat si se orneaza cu zahar pudra sau nuci sau un amestec de nuci pisate cu zahar.

Cornulete cu gem  (reteta bunicii)
ingrediente:
600 gr faina, coaja de lamaie, 1 pahar de ulei, 1/2 pahar de bors, 40 gr drojdie, gem pentru umplutura si zahar pudra pentru tavalit. Se framanta un alut potrivit, se lasa la rece 10-15 minute. Se intinde o foaie nu prea mare (15-20 cm diametru) care se taie 4 diagonale rezultand 8 triunghiuri. Se pune o lingurita de gem pe margine (pe arculd e cerc) si se ruleaza spre mijlocul cercului. Se coc la foc iute 30-40 min. Se tavalesc fierbinti in zahar pudra. Se servesc reci.

Strudel cu mere 
ingrediente: 2 cani bors, o cana ulei, drojdie cat o nuca si faina cat cuprinde. Se pune uleiul cu borsul la fiert pana "forfoteste". Se raceste, se adauga faina cat cuprinde un aluat nu prea tare. Se inmoaie drojdia in apa calduta cu putina sare. Se incorporeaza drojdia inmuiata in aluat eventual adaugand faina daca e nevoie. Se impart in 28 de bilute din care se fac foi.
Se pune o foaie, se unge cu ulei, se presara putin zahar, se pune inca o foaie apoi se pun merele de placinta sau gemul de mere pe o margine a foii (pe lung ca la clatite), se ruleaza strudelul si se pune in tava. Se repeta pana se umple tava, se dau la cuptorul incins pana se rumenesc deasupra. Se scot din cuptor, se ung cu sirop de apa si zahar, se pudreaza cu zahar, se taie bucati de 2-3 cm si se lasa la racit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.